Dictionar auto

Index articole

ABS

(Antilock Braking System) este un sistem de evitare a blocarii rotilor la franare. Datorita acestuia, conducatorul auto nu mai pierde controlul volanului in zonele alunecoase, deoarece acest sistem actioneaza direct asupra fiecarei roti astfel incat forta de franare va fi reglata, evitandu-se astfel deraparea automobilului.

Acordare a prioritatii

Reprezinta obligatia tuturor participantilor la trafic de a nu-si continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin aceasta ceilalti participanti ar fi pusi in pericol sau ar fi obligati sa-si modifice brusc directia sau viteza de deplasare.

Acostament

Zona dintre limita partii carosabile si marginea platformei drumului

Adaptive Cruise Control ( ACC )

Tempomat care se adapteaza la vitezele variate ale celorlalti participanti la trafic si care ajusteaza distanta dintre vehicule. Exista si sisteme care iau in considerare ghidarea laterala.

Airbag

Echipament din dotarea autovehiculelor, reprezentat de un sac de nylon ce are rolul de a proteja atat conducatorul auto cat si pasagerii in cazul unui accident. In momentul impactului, un senzor activeaza airbagul, acesta umflandu-se instant. Actioneaza ca o masura suplimentara de protectie pe langa centura de siguranta.

All Wheel Drive

Sistem de tractiune in care toate cele patru roti sunt actionate de motor. Sistemele AWD sunt superioare celor 4WD (tractiune pe 4 roti) deoarece primele pot fi folosite indiferent de starea drumului. Sistemele AWD folosesc un diferential central care permite rotilor din fata si celor din spate sa se invarta la viteze diferite.

Ambreiaj

Reprezinta un dispozitiv ce transfera energia de la cutia de viteza la roti. Este alcatuit din niste placute impregnate cu un material pentru frictiune, ce au rolul de a transfera puterea de la motor la puntea tractoare. Este folosit la schimbarea vitezei.

Amenajari rutiere

Totalitatea constructiilor, dispozitivelor si mijloace tehnice amplasate pe drumul public in scopul asigurarii securitatii rutiere, cu exceptia celor destinate semnalizarii.

Ansamblu de vehicule

Autovehicul cuplat cu inca unul sau doua vehicule, care circula pe drumul public ca o unitate.

Anvelopa

Invelisul de protectie a camerei de aer (componenta a unui vehicul), reprezentat de un tub circular din cauciuc si tesatura; uneori poate contine si otel.

Autostrada

Drum national, rezervat exclusiv circulatiei autovehiculelor, prevazut cu doua artere unidirectionale. Are cel putin doua benzi si banda de urgenta pe fiecare sens, separate printr-o zona mediana sau prin alte modalitati. Intrarea si iesirea pe autostrada sunt limitate, fiind permise numai prin locuri special amenajate.

Autovehicul

Vehicul dotat cu motor in scopul deplasarii pe drumurile publice. Sunt considerate autovehicule si troleibuzele si tractoarele rutiere. Nu sunt considerate autovehicule mopedele, vehiculele care se deplaseaza pe sine (denumite tramvaie), tractoarele folosite in exploatarile agricole si forestiere, precum si vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrari, care se deplaseaza numai ocazional pe drumul public.